Když postel, tak nejlépe z masivu, např. z borovice

Výška postele – možná někteří z vás ještě pamatují válendy s molitanovými matracemi ve třech dílech, s ložnou plochou zhruba 30 cm nad zemí. Lidé tehdy spali nejčastěji na pevné podložce a o komfortním spánku si mohli nechat jen zdát. Moderní trend opět navrací do popředí zájmu robustní konstrukce z masivního dřeva sestavené s výškou ložné plochy více než dvojnásobné. Má to dvě podstatné přednosti, tou první je snadné vstávání a ulehání, zvláště osobám méně pohyblivým. Tou druhou je větší vzdálenost od země z hlediska prachu, nečistot a množících se roztočů, kteří se drží nejen na kobercích, ale i na tvrdších podlahových krytinách.

postel z borovice

Lamelový rošt – kvalitu spánku značně ovlivňuje postavení páteře. Ulehat každý den na tvrdý slamník by znamenalo její deformaci, špatné držení těla, bolesti při chůzi a každodenním pohybu. Lamelové rošty se přizpůsobí jejímu přirozenému zakřivení a tělo se v noci lépe regeneruje. Možná vás napadá otázka, proč lidé dříve byli schopni spát na nepohodlných slaměných matracích. Odpověď je nasnadě, tehdy totiž prostý lid více manuálně pracoval a měl dostatečně zpevněné mezižeberní a kosterní svaly, které pomáhaly udržet páteř v průběhu dne v přirozené poloze, dnešní sedavý způsob zaměstnání má na náš život spíše neblahý vliv.

Výběr základní konstrukce – podstatné jsou jak rozměry lůžka, tak i materiál. Za ideální šíři se považuje pro jednu osobu 80 – 100 cm, délka pak musí odpovídat výšce postavy s připočtením cca 25 cm.  Za vhodný materiál je stále považován výhradně dřevěný masiv, např. postel z borovice nebo ze smrku, z buku, třešně apod., případně kovová konstrukce. Měli byste se vyhýbat dřevotřísce, jejíž pevnost nemůže být dostatečná, aby udržela značnou zátěž a dynamické namáhání v průběhu spánku při otáčení na posteli, nemluvě o provozovaných sexuálních aktivitách.

borovicová postel

Kvalita matrací – záleží pochopitelně i na matracích, ať už zvolíte jakékoli, musíte se na nich cítit příjemně, nesmí tlačit ani se příliš prohýbat, měly by být sendvičové, složené z více vrstev. Dobrou volbou jsou také výrobky z tzv. líné (paměťové) pěny.

Ohodnoťte příspěvek

Kategorie: Zboží